Haunted Bookshop

In Cambridge vind je een klein schattig boekwinkeltje met de naam The Haunted Bookshop. De eerste single van The Legendary Orchestra Of Love gaat over deze winkel, die zoals de naam al zegt ook echt behekst is; er waart een spook rond.

Als je de kleine tweedehandsboekwinkel met zijn markante rode kozijnen binnenstapt, dan zie je gelijk rechts een gammele trap naar boven. Eens in de zoveel tijd wordt hier een zogenaamde White Lady waargenomen.

Een dame in het wit die ruikt naar viooltjes. Als je haar tegenkomt op de trap, dan ruik je zelf ook de hele dag naar die prachtige bloemen. Het enige nadeel is dat het ook betekent dat er een naaste van je spoedig zal komen te overlijden.

Sofietje

The Haunted Bookshop begon ooit als een Nederlandstalig liedje voor de band Koffiedik, waar ik met Jan-Jaap in speelde. Het nummer heette toen nog Sofietje en is geschreven in de bus naar Lisse, toen ik op bezoek ging bij twee vriendinnen van me die beiden geen Sofie heetten.

Na veel tekstuele en muzikale wijzigingen gaat het nummer nu over de bewuste behekste boekwinkel.

Cambridge

Ik ga geregeld naar Cambridge, alwaar een vriendin van mij gids is en me vaak langs de bijzondere gebouwen van de stad loodst. Ze vertelt me de boeiendste verhalen bijvoorbeeld over de achtergrond van de naam The Haunted Bookshop. Hoewel ik het al vaak heb gehoord en er zelf over zing, luister ik toch altijd graag naar hoe zij het vertelt.

Ik heb de verhalen achter de geest in deze boekwinkel op internet gezocht en in principe is dit het officiële verhaal, maar er waren natuurlijk ook nog andere verhaal rond over waarom deze dame dan door deze boekwinkel zou spoken en waarom dan precies op die trap.

Overspel

Het verhaal gaat dat er vroeger een pub op de eerste verdieping zat. Een frequente bezoeker van de pub kwam daar om vrouwen te versieren en vreemd te gaan. De dame in het wit zou zijn vrouw zijn en ze loopt de trap op om in de kroeg op zoek te gaan naar haar overspelige man. Veelal zijn het dan ook mannen die haar zien en naar viooltjes ruiken, om zo hun vrouw jaloers te maken.

Mijn vriendin in Cambridge ontkent dat dit de oorsprong zou zijn van de legende (en ze heeft een lange en dure opleiding gedaan om gids te worden en weet waar ze het over heeft), maar toch wilde ik een verklaring graag verwerken in mijn tekst.

Of spoken bestaan en of deze verhalen waar zijn, dat laat ik graag in het midden. Soms moet je de feiten niet in de weg laten staan van een goed verhaal.

Releasedatum:  13 november 2017
Single

Tekst: Mike Michels
Muziek: Mike Michels, Jasper van Vugt, Jan-Jaap Tanis

Lyrics

A lady just like you
Who does not know what to do
Dressed in white and smell of violets
You’re so easy to see through
I’ve seen ghosts do just like you
What’s a ghost supposed to do

You were looking for your man who had been cheating on you again

Walking down the stairs
With those violets in your hair
The shop’s filled with your presence
Giving customers a scare
I’ve seen ghosts do just like you
What’s a ghost supposed to do

You were looking for your man who had been cheating on you again

All is well at dead of night
That is what they said
All the ghosts and all the sprites
They’re only in your head

So many a book to read
You’ve seen thousands come and go
While you scare the living daylights
Out of those who do not know
I’ve seen ghosts do just like you
What’s a ghost supposed to do

You were looking for your man who had been cheating on you again

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *