El Coco

El Coco is de Portugese en mannelijke versie van The Bogeyman, de vrouwelijke versie heet Coca. Zoveel landen, zoveel verhalen, want bijna elk land heeft wel zijn eigen versie van de verschrikkelijke Boeman en in dit lied heb ik een beetje een mix gemaakt en er een eigen draai aan gegeven.

Hoe de Bogeyman eruit ziet is een groot mysterie. Vele mensen denken dat hij van gedaante kan veranderen en daarom is er dan ook niet echt een omschrijving van zijn uiterlijk mogelijk.

Het is ook niet zozeer zijn voorkomen dat de angst aanjaagt, maar het zijn de dingen die hij doet die angst aanjagen. Iets wat ook terugkomt in de tekst; ik heb niet getracht het uiterlijk te beschrijven, maar heb ik verteld over wat het is dat dit monster allemaal met je kan doen. 

De Bogeyman wordt vaak gebruikt om kinderen bang te maken en om op die manier te voorkomen dat ze iets zouden doen wat tegen de regels van de ouders ingaat. Of wellicht dat ze iets niet zouden doen wat ze wel zouden moeten doen, zoals slapen bijvoorbeeld. Je hoort dan ook vaak dat hij zich verstopt onder het bed. En dat vind ik zelf een van de leukere plekken, want dat is voor veel kinderen toch een grote bron van angst: wat schuilt er onder het bed? 

Als je dan in bed ligt en niet wilt slapen komt de Boeman je halen en die neemt je mee of die maakt je in ieder geval heel erg bang. Soms eet hij kinderen ook wel eens op. In deze tekst geef ik verschillende voorbeelden van wat hij allemaal met je kan doen. 

De leukste zinsnede uit de hele tekst vind ik het refrein. Dit is een verwijzing naar The Candyman uit Willy Wonka and the Chocolate Factory (de film met de geweldige Gene Wilder in de rol van Willy Wonka). Een regel uit dat lied is: The Candyman can ’cause he mixes it with love. Daar heb ik voor El Coco een passende wijziging in gemaakt. 

Wat wellicht niet heel duidelijk is in het tweede couplet is ‘he will give you a close shave’.  Daarmee bedoel ik uiteraard dat het scheermes je keel doorsnijdt en dat je doodbloedt. Velen zijn ook van mening dat hij een zak heeft, net als Sinterklaas, waar hij je instopt als je vervelend bent. Toch moeten we hem niet verwarren met de Man Met De Zak (El Hombre Con Saco), die ook als een boeman wordt gezien, maar in mijn optiek een heel ander personage is met een heel andere geschiedenis. 

Wat je niet aan de tekst kunt aflezen, maar waar je het nummer voor zult moeten luisteren is de brug. Het hele nummer moet je het gevoel geven opgejaagd te worden. In de brug krijg je even rust en heb je het idee dat je veilig bent om er vervolgens achter te komen dat hij je toch nog steeds achterna zit. 

Releasedatum:  15 februari 2019
Single

Tekst: Mike Michels
Muziek: Mike Michels, Jasper van Vugt, Jan-Jaap Tanis

Lyrics

If you don’t wanna sleep 
He will grab you by your feet 
He will tear your soul apart 

Hiding under your bed 
He will scare you to death 
He will tear out your little heart 

The Bogeyman can 
‘Cause he mixes it with fear 

If you fail to behave 
He will give you a close shave 
He will put you in his sack 

He will take you away 
To Guantanamo Bay 
Or a place far worse than that 

The Bogeyman can 
‘Cause he mixes it with fear 

If you’re up to no good 
There’s so much he can do 
He will take you to his place 

There you’ll stay for a year 
Learn the meaning of fear 
You’ll look death into its face 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *