Barber Barber

Een ode aan de barbier, die in de Middeleeuwen veel meer deed dan je haar, je baard en je snor. Naast kapper was de barbier ook chirurgijn, een soort tandarts slash geneesheer. Kiezen trekken, armen afzetten, wonden hechten, de beste man draaide er zijn hand niet voor om.

Een specialiteit van de barbier was toch wel het aderlaten. Men geloofde vroeger dat het lichaam diverse soorten lichaamssap bevatte. Waren deze sappen niet in balans, dan werd je ziek, waarbij ziek een breed begrip was. Melancholie, hyperactiviteit, temperament; het werd allemaal genezen met de aderlating.

Mijn favoriete zin uit het lied is toch wel ‘Barber, barber – breathing my vein – cutting my hair – it’s all the same to you’. Een man van zoveel kwaliteiten, en dat allemaal in dezelfde kappersstoel.

Met een inkeping in de huid werd je bloed afgetapt. Soms was een klein beetje genoeg, soms moest ruim een halve liter bloed je lichaam verlaten voor je weer beter werd. Af en toe greep een barbier naar bloedzuigers om het werk te doen. Aderlaten werd in de middeleeuwen algemeen gezien als een prima geneeswijze. Toch ging het niet altijd goed. Foutief aderlaten heeft de dood van meer mensen veroorzaakt dan het zwaard en de pest bij elkaar.

Een verwijzing naar het aderlaten vind je nog steeds bij de deur van veel hedendaagse barbiers. De rood-wit gestreepte paal, soms rood-wit-blauw, verwijst naar het bloed en de zwachtels die in de winkel dagelijks werden gebruikt.

Releasedatum:  24 augustus 2018
Track op de EP: Another Fine Mess

Tekst: Mike Michels
Muziek: Mike Michels, Jasper van Vugt, Jan-Jaap Tanis

Lyrics

Barber, barber
How come you know
So much about leeches
And how my blood flows

Bring out the leeches
Dilate those veins
Rid me from fever
Diseases and pains

Barber, barber
Bring out the fleams
Your lancets and leeches
They give me bad dreams

Bring out the leeches
Dilate those veins
Rid me from fever
Diseases and pains

Barber, barber
Draw some blood
I’ll soon start to swoon
But don’t stop till I drop

Barber, barber
Breathing my vein
Cutting my hair
It’s all the same
To you

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *